İçeriğe geç

Anadolu Manzaraları – Hikmet Birand

 

Anadolu Manzaraları

Hikmet Birand, 1904 – 1972 yılları arasında yaşamış, bitki sosyolojisi üzerinde çalışmalar yapmış bilim insanıdır. Anadolu Manzaraları adlı bu kitapta ilk kez 1957 yılında yayımlanmış. Anadolu coğrafyasının farklı yerlerindeki gözlemlerinden oluşan bir derlemedir. Arabayla veya trenle giderken bile geçtiği yerlere boş gözlerle bakmamış; ağacı, çalı çırpıyı, hayvanları, yeni yaşamları, eskiyi de bu arada gözlemlemiş. Gitmiş konuşmuş; oturup dinlemiş; derleyip Anadolu’dan Manzaraları derlemiş. Doğanın kendi yapısı içinde Anadolu’dan hem insan hem de o doğaldan yansıyan yaşamlardan kesitler sunuyor. 

Doğa ile iç içe geçen anlatımla çiçekler, çalılar, ağaçlar bitki ve hayvanların hayatta kalma mücadelesine önce konuk olmuş sonra konuk ediyor. Bitkilerle, ağaçlarla sohbet ederek onları okura tanıtıyor. Akademik dil ve anlatım olmadan, ne yaptıklarını, neden öyle olduklarını sohbet eşliğinde paylaşıyor. Çoğu zaman öyle güzel betimlemelerle anlatıyor ki, kendini yazının içine çekip oradan da o doğaya götürüyor.

Doğanın içinde bir bitki ya da ağaçla yapılan sohbet ile onların gelişim sürecini, çevreyle etkileşimini anlatıyor. Bitki, orman, ağaç sevgisi okul kitaplarında sürekli işlenmeli. Bir de orman yangınları sonrası “bu kadar abartmayın ne var bunda alt tarafı ağaç yanmış hayvan ölmüş” demeden önce bu kitabın okunmasında fayda var. Ormanın kendi içindeki dönüşümünü güzel bir şekilde anlatıyor.

Ezcümle: Bu kitabı 7 Ocak 2022 tarihinde okudum. Bu yazı ise 8 Aralık 2022 tarihinde 1000Kitap sitesine eklendi. Tavsiye ediyorum. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları – 1. Basım Kasım 2021