Vaccines Could Be Even Bigger in 2023 (Aşılar 2023’te Daha da Büyüyebilir)
Wall Street, salgın vurana kadar aşı pazarını büyük ölçüde görmezden geldi. Bu yıl, aşıların Covid-19 ile savaşmaktan daha fazlası olduğunu gösterecek.
JOSH NATHAN-KAZIS
Salgının Wall Street’i aşılardaki fırsatlara uyandırmasından bu yana üç yıl geçti. Yatırımcıların iğne cephesinde daha fazla büyük haber aramasının zamanı geldi ve her şey Covid-19 ile ilgili değil. 2023’te ilaç şirketleri, RSV¹ olarak bilinen solunum sinsityal virüsü için ilk aşıları piyasaya sürecek ve haberci RNA veya mRNA’ya dayalı ilk grip aşısını piyasaya sürebilir. Ticari olarak piyasaya çıkması beklenen Covid-19 aşıları için de önemli bir yıl olacak.
Covid-19, Moderna (yazılı kodu: MRNA), Pfizer (PFE) ve BioNTech’i (BNTX) bilinen isimler haline getirmeden önce, yatırımcılar aşı işine çok az ilgi gösteriyordu. Batı pazarına dört büyük aşı üreticisi hakimdi ve bozulma fırsatları marjinal görünüyordu. Sektör hala eski aşı santrallerinin hakimiyetindeyken, yatırımcılar artık daha yakından ilgileniyor. “Sokak söz konusu olduğunda [pandemi öncesi] tipik olarak… büyük ölçüde göz ardı edilecek şeyler, şimdi, son üç yılda aşılardan kazanılan dolarlarla, tekrar radardalar” diyor, Jared Holz, bir sağlık değerleme stratejisti. Sektörü yakından takip eden yatırımcılar için 2023’te neler izlenecek?
Ticari Covid-19 Aşıları
Salgının başlangıcından bu yana, federal hükümet ABD’de dağıtılan tüm Kovid aşı dozlarını ödedi. Aşıların ticari pazara girmesiyle bu durum gelecek yıl değişecek.
Pfizer, yetişkin dozu başına 110 ila 130 ABD Doları arasında ücret almayı beklediğini söylerken, Moderna 64 ila 100 ABD Doları arasında bir fiyattan bahsetti. Bu fiyatlar, şirketlerin ABD ve hükümetten talep ettiği oranlardan çok daha yüksek – Pfizer’in güncellenmiş aşısı için yaklaşık 30 dolar ve Modema’nın versiyonu için yaklaşık 26 dolar.
Pfizer, daha yerleşik ticari altyapısı göz önüne alındığında rekabet avantajına sahip olabilir. Ancak pasta küçülüyor: FactSet’e göre analistler, Pfizer’in Covid-19 aşı satışlarının 2023’te kabaca yarı yarıya düşerek 17,2 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.
RSV Aşıları
RSV oranları bu sonbaharda yüksekti ve aynı zamanda Covid-19 ve grip artışlarıyla karşı karşıya kalan bir sağlık sistemi üzerinde baskı oluşturuyor.
Pfizer ve GSK (GSK) kısa bir süre önce ilgili RSV aşılarının Faz 3 denemelerinden elde edilen etkileyici verileri duyurdu. Moderna ve Johnson & Johnson (JNJ) dahil olmak üzere diğerleri kendi RSV aşıları üzerinde çalışıyor, ancak Pfizer ve GSK’nın pazara ilk girmesi bekleniyor.
RSV, sağlıklı yetişkinlerde normalde hafif semptomlara neden olan, ancak yaşlı insanlar ve bebekler için ciddi ve hatta ölümcül olabilen yaygın bir virüstür. Pfizer ve GSK yaşlı yetişkin pazarını hedeflerken, Pfizer ayrıca yeni doğan bebeklerini korumak için anne adaylarına uygulanacak bir versiyon hazırlıyor.
Pfizer ve GSK denemelerini karşılaştırmak zordur, çünkü RSV’nin neden olduğu ciddi hastalık tanımları biraz farklıdır, ancak her iki şirketin de sonuçları ümit verici görünmektedir. GSK’nın etkinlik rakamı biraz daha yüksek görünüyordu.
Ancak Pfizer yöneticileri, aşı satışı söz konusu olduğunda GSK’yı geride bırakacaklarını söylüyor. Pfizer CEO’su Albert Bourla, Kasım ayında Barron’s’a “Bu pazarda lider olacağımızı düşünüyorum” dedi. Pfizer ayrıca aşısının daha iyi “tolere edilebilir” olduğunu, yani ağrı veya ateş gibi kısa süreli reaksiyon insidansının² daha düşük olduğunu iddia ediyor.
Bu ayın başlarında Pfizer, RSV aşısının 2027’de yıllık 2 milyar dolardan fazla gelir getirebileceğini söyledi.
GSK ise aşısının piyasadaki en iyi aşı olabileceğini söylüyor. GSK’nın aşı Ar-Ge başkanı Phil Dormitzer, “Sonuç büyüklüğümüzün, 70 ila 79 yaş arası yetişkinler dahil olmak üzere sürekli yüksek etkinliğimizin, iyi tolere edilebilirlik ve olumlu güvenlik profilimizin, GSK RSV aşısı adayına, sınıfının en iyisi potansiyeli verdiğine inanıyoruz” diyor.
FDA³, Mayıs ayına kadar yaşlı yetişkinler için aşılardan birinin veya her ikisinin onaylanıp onaylanmayacağına karar verecek. CDC⁴’den gelen öneriler ve potansiyel bir sunum, ajansın aşı danışmanlarının Haziran ayında yapacakları bir toplantıdan sonra gelebilir. Ayrıca, paketin gerisinde kalsa da izlemeye değer: Moderna, 2023’ün başlarında mRNA tabanlı RSV aşısı hakkında yeni veriler yayınlayabilir.
MRNA Bazlı Grip Aşıları
mRNA tabanlı Covid-19 aşılarının başarısının ardından, mRNA tabanlı grip aşıları Big Pharma⁵’da çok revaçta. Moderna’nın adaylarından biri olan mRNA-1010 için 2022’nin başlarında yayınlanan ho-hum⁶ performans verileri, ilaç şirketlerinin şevkini kıramadı.
Bugün mRNA tabanlı grip aşıları Moderna, Pfizer ve Sanofi (SNY) tarafından geliştirilmektedir. Nihai hedef, grip, Covid-19 ve RSV dahil olmak üzere birden fazla virüse karşı koruma sağlayan kombinasyon aşılar geliştirmektir.
Moderna, 2023’ün başlarında olması beklenen mRNA-1010 için Faz 3 verilerini bekliyor. Şirket, her şey yolunda giderse, düzenleyici onayların o yılın sonuna kadar başlayabileceğini söylüyor. Moderna CEO’su Stephane Bancel, bu ayın başlarında Barron’s’a “Bazı ülkeler ’23’te başlayabilir” dedi. “Balance[Denge, bilanço] ’24’te başlayacak.”
Pfizer ayrıca 2024’te bir mRNA grip aşısı piyasaya sürmeyi beklediğini söylüyor. Büyük bir soru, şirketlerin yeni aşıları yaklaşık 15 dolara mal olan yerleşik grip aşılarıyla rekabet edecek kadar ucuza fiyatlandırıp fiyatlandıramayacakları. Holz’a soruyor: “Gripli [mRNA] oyuncuları grip aşısını bu fiyata satabilecek mi veya satmaya istekli olacak mı?”
Kaynak: Barron’s – December 26, 2022 | English | 55 pages / pages: 13
Notlar: (Bu kısım Türkçe çeviri için tarafımdan eklenmiştir)
1) RSV: Respiratuvar Sinsitiyal Virus: RSV virüsü yani Respiratuar Sinsisyal Virüs; Grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, tedavisinde gecikildiğinde akciğerleri tehdit ediyor.
2) incidence: Oluş sıklığı
3) FDA: U.S. Food and Drug Administration : FDA, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, gıda takviyeleri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürodur.
4) CDC: Centers for Disease Control and Prevention: ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri
5) Big Pharma: Büyük İlaç Firmalarını tanımlamak için kullanılan kısaltma
6) ho-hum: Rakiplerinkinden önemli ölçüde ayırt edilemeyen yaygın, günlük eşyalara (ataç, çizim iğnesi, zımba teli ve karalama defteri gibi) atıfta bulunmak için kullanılan konuşma dilinde bir terim; ‘ho-hum’ ürünlerini satın alanlar genellikle mevcut en ucuz ürünü tercih edecektir.
Bu yazı 25 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. Çeviri çalışması tamamen amatör bir uğraştır ve bireysel kullanım için yapılmıştır.
DERGİ HAKKINDA
Barron’s ABD’de yayımlanan haftalık borsa, finans, analiz dergisidir. Şirketlerden haberler, borsa analizleri ve finans dünyasındaki son gelişmeleri okuyucularına aktarıyor.
Ben bu dergide iki yazıyı makine çevirisiyle okuyup anlamaya çalıştım. Birincisi
“Why 2023 Will Be a Huge Year for Vaccines” (2023 Neden Aşılar İçin Büyük Bir Yıl Olacak?), ikincisi ise
“A Semiconductor Renaissance Is Under Way. It Will Change the World.” (Yarı İletken Rönesansı Sürüyor. Dünyayı Değiştirecek.”
2023 yılında Büyük İlaç Şirketleri arasında özellikle aşılar konusunda yaşanacak rekabet ve pazara sürülecek aşılar hakkında borsayı takip edenlere bilgi sağlıyor. Hangi firma hangi aşıları üretecek ve 2023’den beklentileri üzerine bir yazı yer alıyor.
Yarı İletkenler de diğer çok önemli bir konu. Çip (yonga) yapan ülkeler, karşılaşılan sıkıntılar yeni pazarlar ve sektöre yeni girecek ülkeler ile ilgili bir analiz yapılıyor.
Bu iki yazıyı da makine çevirisi ve ayrıca düzenleme yaparak buraya ekledim. Anlaşılmayan bir yer ya da diğer hususlar için esas metin İngilizceden yardım alınabilir. Çeviri çalışması tamamen amatör bir uğraştır ve bireysel kullanım için yapılmıştır.
Derginin kapağında ise “Robots Are Replacing Workers Lost in the Pandemic. They’re Here to Stay. (Pandemide Kaybolan İşçilerin Yerine Robotlar Geliyor. Kalmak İçin Buradalar.) başlığı ile geleceğe bir projeksiyon tutuyor.