İçeriğe geç

Yaklaşan Küresel Kaosta İnsanlığın Akıbeti

 Yaklaşan Küresel Kaosta İnsanlığın Akıbeti


James Rickards’ın “Yaklaşan Küresel Kaosta İnsanlığın Akıbeti” adlı kitabı, 2008’de ABD’de başlayıp daha sonra küresel hale gelen mali kriz sırasında  yaşananlara, etkilerine ve sonra neler yaşanabileceğine üzerine odaklanıyor. Şimdi bir an 2008 nere 2021 nere denilebilir. Lakin çoğu durum yaşanan bir önceki yerel ya da küresel ölçekteki sorunlardan demlenir. Bundan dolayı bir şeyler başka bir şeyleri tetikleyerek, kartopu etkisi oluşturup yeri geldiğinde ağır da hasar bırakabilir.


Hem fiyatlar düşerken  hem de tüketim azalınca piyasaları tekrar ayağa kaldırmak için vatandaşı tüketime sevk etmek için ne yapılmalı? Durgunluk ekonomide nasıl bir sorun oraya çıkartıyor ve durgunluğu kırmak için neler yapılmalı? Örneğin, merkez bankalarının para basarak piyasaya sürmesi enflasyona yol açabilir mi? Enflasyon neticesinde fiyatların artması her zaman kötü mü? Yoksa deflasyonist bir ortamda enflasyon bir çıkar yol olabilir mi?


ABD’nin yaşadığı çeşitli sorunların kaynaklarından biri de para –  borç yönetimi olduğunu ifade ederken bununla ilgili başkanların aldığı kararlara da değiniyor. Yaşanan ya da yaşanacak çöküşlere karşı kişi ya da kuruluşların sermayelerini farklı kefelere koyarak, riskleri en aza indirebilecekleri üzerine de önerilerde bulunuyor. 


Kripto, altın ve dijital para dünyanın yeni ödeme aracı olabilir mi? Rusya ve Çin doların egemenliğini kırmak için eskiden olduğu gibi yine altına dayalı rezerv ödeme aracında başarılı olabilirler mi? Ya da bazı ülkeler rezerv para almak için altını kripto olarak IMF’nin SDR (özel çekme hakkı) / altın oranını sabitleyecekler mi?


James Rickards CIA’da danışman olarak çalışmış. Ulusal ya da uluslararası toplantılarda dolar/altın, merkez bankaları ve para politikaları gibi bilgileri, başından geçen olaylarla birlikte anlatıyor.


Bir büyük olayı anlatmak için teknik analizlerin de devreye girmesi; çeşitli kişi ve kavramların sayfalar içinde arzı endam etmesinden dolayı daha çok bu konularda kafa patlatan kişilere yönelik bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yazarın bu kitaptan önce bitirdiğim Yeni Büyük Çöküş adlı kitabı daha halka yönelikken, bu kitap ağır akademik bir kitap olmasa bile yine de düz/sıradan/normal okura çok da hitap etmiyor diye düşünüyorum (Zaten her kitabın da her türlü okura hitap etmesi gerekir ya da gerekecek diye bir durum da söz konusu olamaz).


Yatırım danışmanı da olan James Rickards, küresel finans piyasalarının hatalı senaryolarla ve tezlerle nasıl şişirilip ilerde kaosa sürükleneceğini ve doğrultuda yatırımcının varlıklarını koruma konusunda dikkatli davranması gerektiğine dair düşüncelerini, “Varlığı Korumanın Yedi Sırrı” başlığı altında sayfalara yayarak açıklıyor.


Bu zorlu çalışmayı çevirip ve ayrıca dipnotlarla bazı konuları da açıklamalarda bulunduğu için çevirmenin de eline sağlık.


Ezcümle: Bu kitabı 7 – 9 Mayıs 2021 tarihleri arasında okudum. Bu yazı ise 28 Mart 2023’de 1000Kitap sitesine eklendi.