Modernleşme ve Bilinç
Modernleşme ve Bilinç adlı kitabıyla Peter L. Berger – Brigitte Berger ve Hansfried Kellner, modern bilinç sorunlarına bilgi sosyolojisin teorik açısından bakarak bu sorunlara bir çözüm sunmayı amaçlamışlar. Herhangi bir kavram ya da tarih nasıl inceleniyor ve inceleme sonunda hangi sorunlar çıkıyorsa modernlik kavramının da aynı şekilde incelenebileceğini belirtiyorlar. Burada anlatım, tam soyuttan somuta indirgenerek anlatılmaya çalışılıyor. Bu çerçevede bazı kavramların da açıklanması, tanınması ve farklı kültür ya da siyasette ne ifade ettiğine de bakılmasında yarar var.
Bilgi sosyolojisi çerçevesinde bilinç sorunlarıyla ilgilendiği ve bilincin temel taşlarını tanımlamasıyla soyutluk içinde yüzülen bir durumla karşı karşıyayız. Sosyoloji üzerine okuyanlar, bu akıl yürütmelerini daha kapsamlı irdeleyebilir. Onlar bu kitap hakkında bir şeyler karalarsa onları da okumak isterim.
Kitabın önsözünde yazarların da belirttiği gibi (eğer bu kısmı atlatabilirseniz) kitabın giriş ve birinci bölümü zorluk içermektedir. İkinci bölüm Modernizasyon ve üçüncü bölüm olan Demodernizasyon bölümleri ise nispeten anlaşılabilir ve anlamlandırılabilir içeriğe sahiptir.
Bu konu ve kavram tartışmalarının uzağında olduğum için kitapla bir yakınlık kuramadım. Bana uygun bir kitap değil. Kitap 1981 yılında yayımlanmış. Türkçe birinci baskı 1985, okuduğum ikinci baskı ise aralık 2000 tarihlidir. Çevirmen: Cevdet Cerit
Kendime not: Bu kitabı ilk olarak mayıs 2004’de okudum. Kağıda aldığım önemli yerlere tekrar bakmak için kitabı 19 yıl sonra tekrar okudum. O zaman da bana hitap etmemişti ve aradan geçen bu süre zarfında yine bana hitap etmiyor. Lakin kötü değil. Yine de bazı alıntılar ekledim. Bazı alıntıları ise uzun olacağı için eklemedim.
Ezcümle: Bu kitabı 10 -11 Mayıs 2023’de okudum. Bu yazı ise 1000Kitap sitesine 30 Eylül 2023’de eklenmiştir.