İçeriğe geç

DERGİLERDEN SEÇMELER

 DERGİLERDEN SEÇMELER


Dergilerden seçmeler başlığı altında çeşitli yazıların çevirileri yer alacaktır. Bunları yine ifade edeyim, amatör uğraş ve makine çevrisinin düzenlenmiş haliyle (iyi veya kötü ama bence yine geçer not alır diye düşünüyorum) sunuyorum. 


Illustration Magazine

Published quarterly by The Illustrated Press, Inc., ILLUSTRATION was a beautiful, educational, and scholarly magazine devoted to the history of American illustration art. First launched in October 2001, the publication profiled over 200 artists in 84 issues. Printed in full color, each issue featured the highest quality printing, photography and color reproductions of original illustration art available anywhere. The magazine was distributed nationwide to high quality bookstores, newsstands, comic book shops and other retailers. You may purchase back issues while supplies last directly from the web store.  

The Illustrated Press, Inc. tarafından üç ayda bir yayınlanan ILLUSTRATION, Amerikan illüstrasyon sanatının tarihine adanmış güzel, eğitici ve bilimsel bir dergiydi. İlk olarak Ekim 2001’de yayın hayatına başlayan dergi, 84 sayıda 200’den fazla sanatçının profilini çıkardı. Tam renkli olarak basılan her sayı, her yerde bulunabilecek en yüksek kalitede baskı, fotoğraf ve orijinal illüstrasyon sanatının renkli reprodüksiyonlarını içeriyordu. Dergi ülke çapında yüksek kaliteli kitapçılara, gazete bayilerine, çizgi roman dükkanlarına ve diğer perakendecilere dağıtıldı. Stoklar tükenene kadar eski sayıları doğrudan web mağazasından satın alabilirsiniz.


Ben 77. sayı içinde yer alan bir makaleyi merak ettiğim için sadece o kısmı çevirtmeye çalıştım. Ayrıca o kısmı yine PDF sayfası içine gömüp dergiyle bütünleşmesini de sağlayacak şekilde ayarladım. Şu sıra PDF birleştirmeye bakamıyorum. Sadece ilerde burayı doldurmak anlamında bazı sayfalar ekliyorum.


No: 77 ‘de In this issue we feature the work of Raymond Johnson, one of the great “mystery men” of paperback illustration, an artist whose work has been widely collected in the vintage paperback field for decades, but whose biography has remained elusive. Until now. This article has been in the works for years, as author Lowell Wilson and associates have combined their efforts to produce the most comprehensive story of the artist’s life yet published. If any readers out there know more and can add to the story, please contact Lowell at the email address provided at the end of the article.

Our next feature is the latest from regular contributors Dennis Raverty, Ph.D., and Dennis Dittrich, continuing their series examining the history of illustration in America. This is one of the best installments yet.

Our final feature concerns the work of pin-up artist and slick magazine illustrator Fritz Willis, probably best known for his scries of art instruction books for Walter T. Foster publishers. Some of these books remain in print today. In the 1980s I myself spent many hours drawing and painting from the pages of these books. Anyone interested in learning how to draw and paint should look them up!


Bu sayımızda, karton kapaklı illüstrasyonun en büyük “gizemli adamlarından” biri olan Raymond Johnson’ın çalışmalarına yer veriyoruz; çalışmaları on yıllardır klasik karton kapaklı kitap alanında geniş çapta toplanan, ancak biyografisi zor bulunan bir sanatçı. Ta ki şimdiye kadar. Yazar Lowell Wilson ve çalışma arkadaşları, sanatçının hayatıyla ilgili bugüne kadar yayınlanmış en kapsamlı hikayeyi ortaya çıkarmak için çabalarını birleştirdiklerinden, bu makale yıllardır hazırlanıyordu. Daha fazlasını bilen ve hikayeye katkıda bulunabilecek okuyucularımız varsa, lütfen makalenin sonunda verilen e-posta adresinden Lowell ile iletişime geçsinler.

Bir sonraki özelliğimiz, düzenli olarak katkıda bulunan Dennis Raverty, Ph.D. ve Dennis Dittrich’in Amerika’daki illüstrasyon tarihini inceleyen serilerinin sonuncusu. Bu şimdiye kadarki en iyi bölümlerden biri.

Son özelliğimiz, muhtemelen en çok Walter T. Foster yayıncıları için hazırladığı sanat eğitimi kitaplarıyla tanınan pin-up sanatçısı ve dergi illüstratörü Fritz Willis’in çalışmalarıyla ilgili. Bu kitaplardan bazıları bugün hala basılmaktadır. Ben de 1980’lerde bu kitapların sayfalarını çizerek ve boyayarak saatler geçirdim. Nasıl çizileceğini ve boyanacağını öğrenmek isteyen herkes bu kitaplara bakmalı!



No: 77 / 2022

Bu sayının 52.sayfasında başlayıp 63.sayfaya kadar devam eden yazıda Dennis Raverty, Dennis Dittrich ile beraber  THE DELINEATION OF DESIRE IN 1920s COMMERCIAL ILLUSTRATION (1920’LERİN TİCARİ İLLÜSTRASYONUNDA ARZUNUN TASVİRİ – ya da çizimlenmesi) konusu işleniyor. Burada da en önemli figür Edward Bernays ortaya çıkıyor. Bernays’ın kadınların sigara içmeye teşvik anlamında neler yaptıklarıyla sigara reklamlarında (illüstirasyon) duygu, düşünce, istek, arzu, tutkuların nasıl yansıtıldığını gösteriyor. Düz bir bakışla bu çizimlerin görülemeyecek durum ancak arka planına inilirse görülebilecek niteliktedir. Burada da resim okumak da gerçekten ilgi çekici ve önemli diye düşünüyorum. Bu makaleyle ilgili düşüncelerimi ileriki bir zamanda yazacağım. Şimdilik sadece buraya not düşmek anlamında bir şeyler karalamak istedim. Örneğin:

Early cigarette ads depicted womens enticement with cigarettes, but because of propriety, women were not shown actually smoking. In a Chesterfield ad, for example, a young couple has parked in the shade of some trees (fig. 1). Their physical closeness implies a certain intimacy between them. The mans authority is established both by his higher position in the design and also by his hand casually resting on the steering wheel, holding a lit cigarette.
For Freud, both the car and the cigarette would be interpreted as symbols of male, phallic power. ‘Fhe woman, who has turned her body away, as if rejecting his advances, nonetheless glances over her shoulder in his direction, apparently attracted by the cigarette, at which she gazes longingly. “Blow some my way,” she coyly suggests, as he brings his face forward towards hers.
İlk sigara reklamlarında, kadınların sigaraya olan tutkusu tasvir ediliyordu, ancak edep gereği, kadınlar fiilen sigara içerken gösterilmedi. Örneğin bir Chesterfıeld reklamında, genç bir çift bazı ağaçların gölgesine park etmiştir (şek. 1). Fiziksel yakınlıkları, aralarında belirli bir yakınlığı ima eder. Adamın otoritesi, hem tasarımdaki daha yüksek konumuyla hem de yanan bir sigara tutarken direksiyon simidine gelişigüzel dayadığı eli ile kurulur.

Freud’a göre, hem araba hem de sigara erkek, fallik gücün sembolleri olarak yorumlanacaktır. Sanki onun yaklaşımlarını reddediyormuş gibi vücudunu çeviren kadın, yine de omzunun üzerinden ona doğru bakıyor, görünüşe göre özlemle baktığı sigaradan etkileniyor. “Biraz da bana doğru üfle“ diye, utangaç bir şekilde yüzünü öne doğru uzatarak söylüyor.

Bu tasvirler devam ediyor. Makalenin tam düzenlemesi yapılmadığı için buraya tamamını eklemiyorum. Biraz zaman bulabilirsem bunu detaylı gözden geçirip yayımlamayı planlıyorum. Ben yazıyı çok beğendim. Özellikle resim okuma olayı çok iyi.